1. Miért éppen online hálózatépítés

 
 
Az online MLM rendkívül kényelmes

Sokan viszolyognak attól, hogy beszéljenek egy termékről, vagy értékesítsenek. Az emberek többsége nem eladói vénával született, és úgy is látja saját magát, hogy nem tud értékesíteni, tehát ő erre alkalmatlan, nem is akarja megtanulni. Erre pedig biztosítható egy olyan eszköz, ami helyette ad el.
Velem gyakran előfordul, hogy tudnék egy termékről beszélni, de mégsem beszélek. Egyszerűen odaadom beszélgetőtársamnak a névjegykártyámat, és arra kérem, hogy nézze meg a weboldalamat.  
Voltam egy rendezvényen, ahol több száz ember gyűlt össze, és összefutottam néhány régi ismerősömmel, akikkel egy ideje nem találkoztam. Egyikük, egy nagy cég vezetője, megkérdezte, mivel foglalkozom. Röviden elmondtam, majd odaadtam neki a névjegykártyámat a weboldalam címével, hogy nézze meg. Másnap felhívott, hogy be szeretne lépni. Ennek egyetlen oka volt: ő, mint műszaki ember, az online hálózatépítésben meglátta a lehetőséget. Lehet, hogy ha felhívom, és leülök vele beszélgetni a termékekről, valamint a bónuszrendszerről, akkor furcsán néz rám, és illedelmesen elutasít. Így viszont a weboldalam eladta neki ezt az üzletet.  
Ugyanezen a rendezvényen másoknak is adtam névjegykártyát, de őket nem érdekelte a téma, és nem léptek be. Semmi gond, hiszen nem fektettem be nagy energiát a meggyőzésükbe. Viszont ha közvetlenül kerestem volna meg őket ezzel az üzlettel, akkor valószínűleg elutasítottak volna, hogy most „éppen nem alkalmas”, „nem tetszik a termék”, vagy „távol áll tőlem az eladás”, ami nem lett volna túlságosan motiváló a számomra.  

 

Az online MLM-ben nincs elutasítás  

Ha már építettél MLM üzletet, tudhatod, hogy ha megszólítasz egy üzlettel tíz embert, lehet, hogy mind a tíz el fog utasítani. Ez bármelyik üzletben előfordulhat, de te ettől kellemetlenül fogod érezni magad. Kételyeid támadnak: Vajon jó ez az üzlet? Jó helyen vagy? Talán nem jól közelítetted meg a jelöltjeidet? Néha már azon is elkezdesz gondolkozni, hogy alkalmas vagy-e egyáltalán erre az üzletre. Persze, tudod az igazságot, hogy az MLM-ben a sikerhez az elutasításokon, a nemeken keresztül visz az út. A nagyok is azt mondják, minél többen utasítottak már el, annál közelebb állsz a sikerhez.  
Az Interneten nincs személyes elutasítás, mert megmutatod a webcímedet, és majd ő jelentkezik, ha érdekli ez lehetőség. A negatív visszajelzésekkel nem találkozol, csak a sikert tapasztalod meg, ha online belépőd van.  

Az online MLM nélküled is működik  

Ha napközben elfoglalt vagy, éjjel alszol, hétvégén pihensz, vagy nyaralni mentél, attól még lehet belépőd, lehet hírlevél feliratkozód, mert egy jól felépített online hálózatépítési rendszer teljesen automatikusan működik.  
Hogy milyennek kell lennie egy profi online hálózatépítési rendszernek? Erről szól ez a könyv.  

 

Nem fontos, hogy számítógépes vagy internetes tapasztalataid legyenek 

Nem kell, hogy érts hozzá. Nem kell, hogy zseniális értékesítő légy, és internetes gurunak sem kell lenned. Egyszerűen megadod a webcímedet, ahol a látogatód egy profi weboldallal találkozik, amelyik eladja helyetted a lehetőséget.  
Neked csak egy feladatod van: minél több embert odairányítani a weboldaladra. Ne kövesd el azt a hibát, hogy egy jól működő online hálózatépítési rendszerrel a háttérben el akard adni az üzletet. A te célod csak annyi, hogy a jelöltet a weboldaladra irányítsd.

 

Nem kell eljárnod rendezvényekre, nem kell otthon termékbemutatókat tartanod 

Az online hálózatépítésbe sok olyan embert be lehet hozni, akiket máshová nem lehetne elcsábítni. Jelentős célcsoportot jelentenek például azok az emberek, akik nem tudnak otthonról kimozdulni, vagy csak nagyon nehezen. 
Egyik nap összeírtam, hány kismamát ismerek, akik nemrég szültek, vagy a közeljövőben fognak szülni. Elküldtem nekik a weblapcímemet, és jó néhányan csatlakoztak, mert nekik szólt az üzenetem. Ők olyan célcsoportba tartoznak, akik nem tudnak termékbemutatókra járni, nehezen tudnak telefonálni, mert az üzleti beszélgetésekbe néha belesír a gyerek. Viszont ha a baba elaludt, odaülhetnek a gép elé, és dolgozhatnak otthonról, utazás és a gyermekfelügyelet költséges megoldása nélkül. Elküldenek néhány e-mailt, megválaszolják a beérkezett leveleket stb. Ráadásul ez a tevékenység kapcsolatot is jelent a külvilággal, amire a négy fal közé zárva nagy igényük van, és semmilyen megkötöttséggel nem jár. Leveleikkel akár lavinát is indíthatnak, mert arról fog szólni a személyes történetük, hogy: „Kismama vagyok, és pont egy ilyen üzletet kerestem, ahol kaptam egy jól működő virtuális gépet.” 
Az online hálózatépítés másik célcsoportját képezhetik például a nyugdíjasok, akik szeretnék értelmesen tölteni az idejüket, de nem tudnak, vagy nem akarnak mozogni. Számukra nehezen megoldható, hogy, mondjuk, képzésre utazzanak az ország másik részébe, viszont az Internetet már megismerték, hiszen így tartják a kapcsolatot a gyerekeikkel, unokáikkal, akik távol élnek tőlük. Komoly lehetőség van ebben a csoportban, mert társadalmunkban egyre magasabb a nyugdíjasok aránya.

 

Üzleti és MLM-es weboldalak az Interneten

Az online MLM előnyei meggyőzőek, de lássuk, nagy valószínűséggel mit fogsz találni, ha felmész az Internetre, hogy üzleti lehetőségek után nézz.  
Ma Magyarországon csak az nem internetezik, aki nem akar. Nemtől, kortól, helytől függetlenül bárki fel tud menni az Internetre, sőt, egyre több olyan szolgáltatás van, amelyek csak Interneten keresztül érhetők el.  
20 évvel ezelőtt kinevettek volna, ha azt mondod, hogy a dédnagymamák is mobiltelefonozni fognak. Ma teljesen természetes, hogy a nagyi sms-eket küldözget, és úgy gondolom, hogy hamarosan internetezni is fog.  
Hagyományos MLM-ben a kezdő költségeket követően a legnagyobb, folyamatosan felmerülő költségeket a mobiltelefon díja és a benzinköltség teszik ki, amelyek a meghívásokhoz, a bemutatók tartáshoz szükségesek. Az online hálózatépítésben a kommunikációra nem kell pénzt fordítani, mivel a legtöbb háztartásban már alapból van számítógép és Internet hozzáférés.  
A mai világra jellemző a kommunikáció felgyorsulása, ott van az e-mail, mint közlési forma, és az Internet, amely óriási információhalmazt jelent. Sorra jelennek meg különböző üzenetküldő programok, amelyekkel fillérekért vagy ingyen lehet telefonálni a világ bármely pontjára.  
Rengeteg, különböző tudásszinten lévő ember használja az Internetet, ezért óhatatlanul rengeteg a hozzá nem értő ember is. Ami egységes, az az óriási érdeklődés és várakozás, mert egyre több internetes guru hirdeti, hogy az Interneten rengeteg pénzt lehet keresni. Óriási az érdeklődés a kimondottan internetes üzletek iránt, de a megvalósított projekt mögött többnyire nincs piacképes termék vagy valódi szolgáltatás. Jó esetben azzal lehet némi pénzt keresni, hogy a fent említett internetes guruk infotermékeit árulják.  
Ezzel szemben az online MLM-ben kiváló termékek vannak, hiszen a legtöbb MLM cég nagyon jó minőségű termékeket kínál, és ehhez kapcsolódik az online hálózatépítési rendszer.  
A legtöbb nemzetközi multi-level cég még tiltja a munkatársainak, hogy saját weboldaluk legyen. Helyettük a cég „hivatalos” weboldalt készít és működtet, amely lehet, hogy tökéletes, csak éppen online hálózatépítésre nem alkalmas. Gyakran nem értékesítő oldalt készítenek, hanem inkább egy webáruházat. Ez akkor működik, ha valaki már megismertette veled a céget, és meggyőzött a termék hasznosságáról. Ha már vásárló vagy munkatárs lettél, akkor könnyebbséget jelent, ha itt megrendelheted a termékeket. Az ilyen website célja, hogy információt adjon azoknak, akik már egyébként is kötődnek a céghez, de senkit nem szólít meg, aki még csak most érdeklődne.  
Többször kerestek már személyesen üzletépítők, hogy beléptessenek olyan értékesítési hálózatba, ahol, elmondásuk szerint, minden online módon működik. Ám egy rövid beszélgetés után hamar kiderült, hogy csak azután, hogy már csatlakoztam.  
A másik végletbe tartoznak az olyan MLM cégek, amelyek nem tiltják az egyéni weboldalkészítést, és emiatt ott aztán születnek is kontrollálatlanul a weboldalak, tele dilettáns, amatőr megoldásokkal.  
Több száz hálózatépítő van, akik lelkesedésükben amatőr weboldalakat barkácsolnak, ingyenes tárhely szolgáltatókhoz teszik fel, pedig ha külső szemmel próbálnának rátekinteni a weboldalukra, talán ők maguk sem csatlakoznának a látottak alapján az üzlethez.  
Sok online hálózatépítő azzal tetézi a problémákat, hogy különböző reklámokat tesz ki a weboldalára, amellyel azt kommunikálja, hogy az üzlete nem eléggé életképes, mert a reklámokért kapott pótbevételekre szorul.  
Tudomásul kell venni, hogy egy jól működő weboldal elkészítéséhez legalább három szakember közös munkája szükséges. Kell hozzá egy webgrafikus, egy programozó és egy online marketing szakember. Bármelyik is hiányzik a három közül, az eredmény nem lesz megfelelő.  
Dunát lehet rekeszteni a jó szándékú MLM-esek „térítő” weboldalaival, amelyek az MLM üzlet mellett igyekeznek érvelni, de ezek gyakran ezer sebből véreznek, és messze nem merítik ki azt a lehetőséget, ami ebben a modern értékesítési formában benne van.

 

5. Jelöltkutatás az Interneten

Nagy „kiáramlás”, ütős e-mailekkel

A hagyományos módon, személyes tárgyalás segítségével értékesítő üzletkötőknek azt tanítják, hogy amikor valakinek el akarnak adni valamit, akkor az első lépés, hogy időpontot egyeztessenek kiszemelt vevőjelöltjükkel. Az időpont egyeztetésnek egyetlen célja van: az időpont egyeztetése, nem pedig a termék eladása, vagy MLM esetében a beléptetés. 
Ugyanez az online hálózatépítésre is igaz. Amikor jelöltet kutatsz, egyetlen célod van, hogy az illető megnézze a weboldaladat, és nem az, hogy megvegye a terméket, a szolgáltatást, vagy hogy csatlakozzon a hálózathoz.  
Nem szabad abba a hibába esned, hogy részletes levelet küldesz a jelöltednek, mert minél hosszabb és részletesebb levelet írsz neki, annál kisebb esélyed van arra, hogy egyáltalán megnézze a weboldaladat.  
Hiába írsz hosszú e-mailt, nem tudod a kellő mélységig bemutatni az üzletet, és kezelni a kifogásokat, legfeljebb annyit fog látni a címzett, hogy ez megint egy beszervezési kísérlet, ahol valamit vennie kell, vagy hálózatépítés, ami nem érdekli, mert hétről hétre tucatjával kapja az ilyen megkereséseket.  
Soha ne téveszd szem elől, hogy az online jelöltkutatás egyetlen célja a megkeresett személy odacsábítása a weboldaladra. Rengeteg lehetőség és jól bevált „trükk” létezik, amivel ezt elérheted. Alapvető szempont azonban, hogy minden ember más, mindenkinek más a „nyomógombja”, a mozgatórugója.  
Itt is az a szabály érvényes, hogy minél nagyobb „kiáramlást” kell biztosítanod. Minél több embernek kell e-mailt küldened, minél több embernek kell megmutatnod a weboldaladat.  
Biztosan vannak olyan ismerőseid, akik nem haragudnának meg, ha megkérnéd őket, iratkozzanak fel a hírleveledre, legfeljebb később szólnának, ha ez zavarná őket, és leiratkoznának a listáról. De az is előfordulhat, hogy mivel közelebbi kapcsolatban, vagy akár munkakapcsolatban vagytok, megtisztelnek téged azzal, hogy elolvassák mind a hat hírlevelet, és nem mondják le.  
Sőt, ha elég közeli kapcsolatban vagy valakivel, akár még azt a „brutális” módszert is megengedheted magadnak, hogy te írod fel őket a hírleveledre, és nem várod meg, amíg ők maguk feliratkoznak.  
Egy alkalommal elindítottam egy akciót a csapatomban. Meghirdettem egy versenyt, amelyen mindenki egyenlő eséllyel indulhatott. Elmondtam, hogy az kapja a felajánlott díjat, akinek attól a naptól kezdve egy hónap múlva éjfélig a legtöbb olyan hírlevél feliratkozója lesz, akik meg is maradnak. Mindennap közzétettem, hogy áll a verseny. Az első nap átlagosra sikerült, míg a második nap az egyik hölgy elhúzott a mezőnytől 114 feliratkozóval.  
A többiek felhördültek, hogy ez hogyan lehetséges. Ráadásul kitettem a weblapcímét is, amely üres volt: nem volt „én-története”, nem volt „blogja” stb. Az ember elsőre sumákságokat sejt, hogy ez biztosan nem valós eredmény, de kiderült, hogy egy nyugdíjas hölgy követte el ezt a „turpisságot”. Miután belépett, nem vette a fáradságot, hogy elküldjön mindenkinek egy toborzó e-mailt, hanem egyből ő maga írta fel az ismerőseit a hírlevelére.  
Arra számítottam, hogy rengeteg negatív visszajelzést fog kapni, de kiderült, hogy csupán egyetlen haragosabb e-mailt kapott, és összesen 15-en iratkoztak le. Sikeres marketing akció volt, és ez nyilván zavarta a többieket a csapatban, de megírtam, hogy az élet mindig produkál új szabályokat. Nyilvánvalóan olyan közeli ismerősei voltak, akik elnézték neki, hogy felírta őket a hírlevelére.
A hírleveleknek különböző szintjei vannak, de alapszabály, hogy minél kevesebbet kell bennük leírni, mivel csupán az a céljuk, hogy az érdeklődést felkeltsék, és a jelölt feljöjjön a weboldaladra.  
Még egyszer, az MLM legfontosabb szabálya: ne te döntsd el, hogy érdekli-e a jelöltjeidet ez az üzlet. E-mailben bárkit meg tudsz szólítani. A lényeg, hogy minél nagyobb legyen a kiáramlás, azaz minél több emberrel tudasd, hogy mivel foglalkozol.  
Az e-mailnek értékesítési szempontból egyetlen szabálya van, hogy minél kevesebbet mondj. Ha elkezded leírni, hogy hálózatépítésről van szó, és leírod, mik a termékeid, ezzel azonnal elkezdted szűrni az embereket, akik feljönnének a weboldaladra. Legegyszerűbb, hogy az ismerősödre szabott stílusban pusztán annyit mondasz: „Belekezdtem egy új üzletbe/projektbe. Ha van kedved, nézd meg, itt a link.” 
Ha feljön a weboldaladra, akkor az oldal minden bizonnyal profibb, mint a te leveled, és eladja neki a terméket vagy a lehetőséget.  
Az e-mailben kell lennie némi információnak az üzletről, egy kapcsolódási pontnak, amelyben a jelölt azonosulni tud a levél küldőjével, és egy linknek a weboldaladra, semmi másnak.  
Egy bizonyítottan működő e-mail szöveg-minta az online hálózatépítéshez: 

 
 

Levél tárgya: Én hálás vagyok annak, akitől nemrég ilyen levelet kaptam. 
Üzenet szövege:
Személyes megszólítás.
Kapcsolódási pont keresése, csak egy mondat, ha olyannak írsz, akivel nem hetente találkozol (pl. Pistike anyukája vagyok, a fiaink egy osztályba járnak, szülői értekezleten adtad meg az e-mail címedet).  
Belefogtam egy új üzletbe, ami nem csak a termék miatt tetszik, hanem mert nem kell eladnom, bemutatót tartanom, munkatársakat beléptetnem.  
Vettem egy automata eszközt, ami elvégzi helyettem a munka nagy részét. Nekem csak annyi dolgom van, hogy neked is megmutassam ennek az eszköznek a webcímét. 
Ha van kedved és időd, nézz rá, itt találod. (Ide írd be a webcímedet.) 
Javaslom, iratkozz fel az ingyenes hírlevelemre (a rendszer automatikusan küldi az előre megírt leveleket, bármikor leiratkozhatsz). 
Ha úgy gondolod, hogy számodra is érdekes lehet ez a lehetőség, keress meg! 
Számomra az a legvonzóbb az egészben, hogy nem kell senki felé sem „nyomulnom” az üzlettel, így ígérem, ha te nem jelentkezel, én sem foglak keresni többé ebben ez ügyben. 

További szép napot!
Aláírás